Падсвільскі завод харчовых прадуктаў

 Padsville vinzavod 00

 85 год Глыбоцкаму раёну

З архіва Падсвільскай гарпасялковай бібліятэкі

 Пліскі раённы харчкамбінат, затым Падсвільскі вінзавод, пазней завод харчовых прадуктаў быў адным з буйнейшых прадпрыемстваў у пасёлку і асноўным месцам працы для многіх падсвільчан.  Размяшчаўся ў г.п. Падсвілле па вул. Савецкай, 70, плошча тэрыторыі завода – 2,7 га (1997).

Padsville vinzavod

 Прадпрыемства —  Пліскі раённы харчкамбінат, было адкрыта ў 1954 годзе ў будынку польскіх казармаў. Харчкамбінат выпускаў кандытарскія вырабы – пячэнне ў абмежаваным асартыменце, булкі двух сартоў, а таксама займаўся саленнем агуркоў, грыбоў і выпускам пладовых він.

Прамыслова-вытворчы персанал складаўся з 10 чалавек. Вытворчасць ажыццяўлялася саматужным спосабам. Кандытарскя вырабы выпякаліся ў жаравой печы. 

У 1955 годзе выканкам Пліскага раённага савета дэпутатаў працоўных прыняў рашэнне аб будаўніцтве вытворчай базы райхарчкамбіната. У 1956 годзе былі пабудаваны і ўведзены ў эксплуатацыю цахі па вытворчасці  безалкагольных напіткаў, нарыхтоўцы і пераапрацоўцы пладоў і ягад, засолкі капусты і агуркоў, вырабу пладова-ягаднага віна, выпуск якога у будучым складаў 100 дкл.

Да 1964 года большасць працэсаў выпуска віна ажыццяўлялася ўручную. У цаху перапрацоўкі сыравіны былі ўстаноўлены толькі драбілка КДП-3 і ручны прэс. Падача пладоў і ягад, ачышчэнне ад адходаў ажыццяўлялася ўручную. 

Padsville vinzavod 1У 1964 годзе, калі Падсвільскі райхарчкамбінат рашэннем Віцебскага аблвыканкама перайменаваны ў “Падсвільскі вінаробчы завод”, пачалася паступовая мадэрнізацыя вытворчасці. На працягу трох гадоў былі мехазаваныя многія працэсы. Завод набыў новае тэхнічнае абсталяванне:

  • Аўтаматы для розліва віна
  • Аўтамат для закаркоўвання бутэлек
  • Аўтамат для сургучкі бутэлек
  • Аўтамат для наклейкі этыкетак на бутэлькі
  • Прэсы для адціскання пладоў і ягад – “М- 221”
  • Транспарцеры
  • Мыечныя машыны.

Вялася значная работа па пашырэнню асартыменту выпускаемай прадукцыі, асвойваліся новыя віды вырабаў. У 1967 годзе завод выпускае да 15 найменаванняў пладова-ягадных він, апрацоўвае і выпускае да 10 найменаванняў вінаградных він. У 1966 годзе на заводзе працавала каля 120 рабочых. 

1985 годзе, у час антыалкагольнай кампаніі, выпуск віна зменьшыўся.  Каб не спыніць прадпрыемства, дырэктар Падсвільскага вінаробчага завода Леанід Францавіч Багдановіч пачаў меркаваць, якую прадукцыю можна выпускаць заводу. “Не вином единым…” – вырашылі на прадпрыемстве і пачалі выпускаць разнастайныя прысмакі.

У першыя дні 1987 года выпушчана першая партыя новай прадукцыі – кукурузныя палачкі. Месцам для цэха па вытворчасці кукурузнай палачкі выбралі вінасховішча. Тады нават цяжка было паверыць, што паўпадвальнае памяшканне з адзіным акном праз тры месяцы набудзе зусім другі выгляд. Зрабілі ўсе сваімі сіламі: паклалі падлогу, абліцавалі пліткай сцены, прарэзалі вокны. Былыя вінаробы перакваліфіцыраваліся на будаўнікоў і слесароў. Паколькі з абсталяваннем па вытворчасці палачкі раней не былі знаёмы, прайшлі двухтыднёвую падрыхтоўку на лідскім заводзе, які выпускаў такую ж прадукцыю. За першы год выпусцілі 340 тон кукурузнай палачкі.

Лінія па вытворчасці кукурузных палачак – не адзіная навінка завода. У былых спіртасховішчах былі пачаты работы па абсталяванні цэха па вытворчасці пячэння. Былі завезены машыны для апрацоўкі ўзарваных зярнят рысу, кукурузы, ячнай крупы. Як кукурузная палачка, так і гэтыя ласункі вырабляліся з прывазной сыравіны. У 1988 годзе завод выпусціў: 86 т аўсянага пячэння, 125 т журавіны ў цукру, 2,4 т усходніх прысмакаў.

Выпуск кандытарскіх вырабаў рос. У 1991 г. было выпушчана кукурузных палачак – 765 тон, аўсянага пячэння – 626 тон, усходніх прысмакаў – 128 тон, журавіны ў цукру – 3 тоны. Але пачынаючы з 1992 года аб'ёмы вытворчасці пачалі зніжацца. У 1995 годзе аўсянага пячэння выпушчана 48 тон, усходніх прысмакаў – 2 тоны. З 1996 года выпуск прысмакаў спыніўся.  

З алкагольных напіткаў у асартыменце заставаліся толькі сокі спіртавыя, якія пастаўляліся на прадпрыемствы па выпуску безалкагольных напіткаў. У 1988 годзе пачалі выпускаць лікёра-гарэлачныя вырабы. Пастаўшчыкі спірту-рэктыфікату – Лынтупскі і Багушэўскі спіртзаводы, пладоў і ягад – калгасы і саўгасы, раённыя нарыхтоўчыя канторы (РНК) і насельніцтва Віцебскай вобласці.

Тэхналагічны і мікрабіялагічны кантроль ажыццяўляла лабараторыя завода, якая  адпавядала патрабаванням для выканання вымярэння і выпрабоўвання аб’ектаў кантроля з патрабаванай дакладнасцю па паказанням і мела атэстацыю.

Прадукцыя, выпускаемая Падсвільскім заводам харчовых прадуктаў, рэалізоўвалася гандлёвымі арганізацыямі Віцебскай, Мінскай, Магілеўскай абласцей. 

На заводзе харчовых прадуктаў вытворчы працэс не спыняўся, своечасова і з найменшымі затратамі закуплялася сыравіна, удасканальваліся вытворчыя працэсы, знаходзіліся шляхі збыту гатовай прадукцыі, якая паспяхова рэалізавлася і двала прыбытак.  На заводзе працавала звыш 300 чалавек. Завод будаваў новыя дамы і кватэры. Працаўнікі былі ўпэўнены, што свае жыллёвыя ўмовы яны палепшаць, і гарантам таму было іх роднае прадпрыемства. Папулярызацыю завод заваяваў не толькі прадукцыяй, але калектывам, які ўзначальваў Валерый Іванавіч Акуленка

Мянялася эканамічнае становішча краіны і завода, змянялася кіраўніцтва. Новы кіраўнік – Іван Іванавіч Пустыннікаў, рабіў усё магчымае, каб узначалены ім завод працягваў працаваць нават у складаных рынкавых умовах. Быў праведзены рамонт у цаху разліву: адрамантаваны дах, замененыя вокны і дзверы, ўстаноўлена вентыляцыйная сістэма, зроблены санітарныя прапускнікі, змантаваныя сістэма відэаназірання і пажарная сігналізацыя, пабудавана дах-навес для тары. Праведзены бягучы рамонт купажного цэха. Пачынаючы з 2013 года нарыхтоўка сыравіны на Падсвільскім вінзаводзе ажыццяўлялася без прыцягнення крэдытных рэсурсаў.

 Але эканамічнае становішча ускладнялася. У маі 2015 года ў эканамічны суд Віцебскай вобласці паступіла заява аб узбуджэнні вытворчасці па справе аб эканамічнай неплацежаздольнасці прадпрыемства. Прэтэнзія да заводу была адна: неабходна пакрыць запазычанасць па акцызным падатку ў памеры больш за 60 млрд. рублёў, што і прывяло гэтае прадпрыемства да працэдуры банкруцтва.

На пачатак 2020 года колькасць работнікаў складала 42 человекі. 13. 05. 2020  г. завод харчовых прадуктаў завяршыў свае існаванне. 

Пошук па сайту

Russian Belarusian Chinese (Traditional) English French German Italian Spanish
Версия для слабовидящих

Simvaly RB

kulturaby

2025gb25

80 peramoga

mchs

pravo.by logo main

glub rik

02

kidspomogut.by

nlbby1

vlib

vggazetaby

uni

vit

Vitebskie vesti

pomogut.by

scyag gerb

ncpi

qr

 

Счетчик посещений

Сёння 19

Учора 233

За тыдзень 469

За месяц 4297

Усяго 263176

Перыяд:

2018-01-01 - 2025-10-15

Зарэгістравалася: 292